Ekologia

Jak nie marnować żywności – kilka cennych porad

Co miesiąc wyrzucamy do kosza nawet 200 zł. Z kolei rocznie w Polsce marnujemy blisko 5 ton jedzenia! To pozwala nam zajmować niechlubne 5 miejsce na liście państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej… Skala zjawiska jest zatrważająca. W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba.

Jakie produkty wyrzucamy najczęściej?

Powyższe statystyki są przerażające. W większości przypadków jesteśmy zupełnie nieświadomi ogromu problemu jaki nas dotyczy. Dlaczego się tak bowiem dzieje? Co przyczynia się do narastania skali tego smutnego zjawiska? Odpowiedzi należy szukać w poniższej grafice:

W ferworze codzienności bardzo często nie skupiamy uwagi na tym, jak należy podchodzić do naszej relacji z jedzeniem. Popełniamy wiele błędów, zwykle nawet nie będąc w stanie ich wskazać. Każdy z nas może natomiast poprzez zmianę nawyków pomóc światu i środowisku w zmniejszeniu tych zatrważających liczb. Oto garść koniecznych porad, jakie warto wdrożyć na co dzień, aby przede wszystkim lokalnie ratować nasz świat:

Źródła:
https://www.garneczki.pl/blog/wskazowki-jak-nie-marnowac-zywnosci
https://bankizywnosci.pl/

Loading

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *