Impreza z rybą w roli głównej
24 listopada był niezwykle intensywny dla Regionalnego Centrum Rozwoju w Parzęczewie, które tego dnia oficjalnie zainaugurowało swoją działalność. W programie znalazły się m.in. warsztaty kulinarne dla młodzieży, rozstrzygnięcie konkursów artystycznych i koncert Bartka Grzanka. Grafik był napięty, ale organizatorzy poradzili sobie znakomicie.
W budynku RCR-u gwarnie było już od rana. O g. 10.00 rozpoczęły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Rybogotowanie”. W ramach spotkania uczestnicy mieli poznać tajniki gotowania zupy rybnej. Choć zadanie było poważne i odpowiedzialne (w końcu efekt pracy miał być zaprezentowany i skonsumowany podczas wieczornej części wydarzenia), to uczestnikom dopisywały humory i zabawa była przednia. – Było naprawdę fajnie, podobało mi się. No i nauczyłam się robić zupę rybną – powiedziała po zakończeniu spotkania Oliwia, jedna z uczestniczek. Moja rówieśniczka nie była w tej opinii odosobniona. Jej słowa potwierdza Kuba: – Według mnie te warsztaty były dobrym pomysłem i chciałbym, żeby pojawiało się więcej takich inicjatyw – skomentował.
W czasie kiedy młodzi kucharze pracowali nad zupą rybną, ich uzdolnieni artystycznie rówieśnicy ze Szkoły Podstawowej im. Juliana Tuwima w Parzęczewie odbierali nagrody przyznane w ramach dwóch konkursów – „Niesamowity świat morski” oraz „Ekocyrkularność – drugie życie produktu”. Pierwszy z nich skierowany był do uczniów klas I–IV, w drugim uczestniczyły osoby z klas V–VIII.
Kolejne atrakcje zaplanowano na g. 17.00. W tej części wydarzenia nastąpiło uroczyste otwarcie Regionalnego Centrum Rozwoju. Po wystąpieniu Wójta Gminy Parzęczew Ryszarda Nowakowskiego oraz wypowiedziach wszystkich chętnych gości, głos oddano ekspertowi w dziedzinie rybołówstwa – pracownikowi Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie. Dr inż. Krzysztof Kazuń – bo o nim mowa – poprowadził wykład na temat gospodarki cyrkularnej w rybołówstwie.
Po części edukacyjnej na wszystkich zebranych czekała prawdziwa uczta – nie tylko dla podniebienia, ale też dla uszu. Uczestnicy imprezy mogli spróbować zupy rybnej, nad którą od rana dzielnie pracowała młodzież. Nie zabrakło również rybnych przekąsek. Wisienką na torcie podczas piątkowej imprezy był występ Bartka Grzanka i jego zespołu.
Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Kreatywny Parzęczew w ramach projektu „Ryba na okrągło – gospodarka cyrkularna w rybołówstwie”. Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”. Unia Europejska dofinansowała projekt kwotą 33 542,00 zł, zaś jego całkowita wartość to 39 474,49 zł.